[...] 4. Błonnik a) Czym jest błonnik? b) Jak dużo błonnika potrzebuję? 5. Białko a) Dlaczego potrzebuję białka? b) Jak dużo białka potrzebuję? c) Przykładowe produkty zawierające białko d) Czym są aminokwasy? e) Najlepsze źródła białka 6. Tłuszcze a) Dlaczego potrzebuję tłuszczów? b) Jak dużo tłuszczów potrzebuję? c) „Złe tłuszcze” i ich główne źródła [...]
Pigułka sukcesu? Prawie trzy lata temu jako pierwszy, bezpośrednio skierowany do kulturystów, pojawił się androstendion. Wkrótce po nim zainteresowano się następnym prohormonem, dehydroepiandrosteronem, (DHEA), który miał służyć do terapii zastępczej u starzejących się mężczyzn. O istnieniu androstendionu usłyszeli wszyscy, gdy okazało się, że [...]
[...] białka i wydajność jego wykorzystania przez organizm jest mniejsza. Produkty pochodzenia zwierzęcego, zwłaszcza mięso i jego przetwory, pomimo wysokiej wartości białkowej, nie pozwalają zachować odpowiednich proporcji w kuchni naturalnej. Tłuszcz zwierzęcy zawierający nasycone kwasy tłuszczowe, jak i inne niekorzystne substancje [...]
[...] unikali go jak ognia, bowiem panowało przekonanie, że jest to główny winowajca "zalanych" sylwetek, wielkich brzuchów, chorób itp itd... Kluczem do osiągnięcia sukcesu było białko i astronomiczne ilości węglowodanów. Jak jest dziś? Wystarczy poczytać o low-carbach, posłuchać relacji tych co stosują, albo samemu spróbować by wyrobić sobie zdanie. [...]
[...] bajki. Sery: Najlepiej ser biały(nie jest taki tłusty jak zółty, feta czy pleśniowy) i najlepiej półtłusty(najmniej przetworzony) jest doskonałym produktem na noc bowiem białko z sera wchłania sie przez około 8h. czyli tyle ile śpimy, a podczas snu jestesmy najbardziej narazeni na utrate naszych ciennych miesni a nie tłuszczu!!! Pamiętaj aby [...]
[...] substancje toksyczne mogące wywołać dolegliwości chorobowe, jeżeli ich stężenie będzie odpowiednio wysokie."... "Badacze, jak T.Sigimura i wielu innych odkryli, że ogrzewane białko ma silne właściwości rakotwórcze i mutagenne (zmieniające kod genetyczny), a niektóre związki wyizolowane z ogrzewanego białka podane zwierzętom wywoływały u nich [...]
[...] literaturze czy przypadkiem białka serwatkowe nie stały się passé a ich działanie u sportowców niepotwierdzone lub nie różniące sie od tła jakim może być inne dowolne białko np. kazeinowe, jajeczne, sojowe lub placebo o smaku, zapachu i wyglądzie białka serwatkowego. Po zarzuceniu search'u w Pubmed i przeczytaniu kilku abstraktów z 2014 i [...]
[...] zawodowych kulturystów. Jedni ich nie lubią, drudzy po prostu nie jedzą. Jedni i drudzy mają „nieodparte" argumenty na obronę swoich stanowisk. A tymczasem - to jest białko! Najprostszy i najlepiej przyswajalny budulec masy mięśniowej. Niektórzy nawet twierdzą, że jeżeli go się nie spożywa ze smakiem, to ma się wyjątkowo smutne życie na [...]
*************************************************************************** UPGRADE'Y SA NA KONCU POSTU ORYGINALNEGO, WIEC PO PIERWSZYM PRZECZYTANIU CZYTA SIE OD KONCA... AKTUALNY UPGRADE; V.O.6 Z DNIA 25 XI 2006... *************************************************************************** NIE SADZILEM ZE ZALOZE KIEDYS TAKI TEMAT. Merytorycznie [...]
[...] odrobina ryzu przedtreninogwy lub 4 posiłlek( w nietreningowe): raczej to samo mięsko co w 3 +50g ryżu+warzywa na treningu 30g carbo+20-30g BCAA+10g gluty po treningu - białko z gainerem (50+50) - potreningowy - mięsko+50g ryżu + warzywka na noc - twaróg/ser wiejski(250g)/whey(50g) +30ml oliwy czasem do filmu czy coś jako przekąska [...]
[...] aminokwasów, z kolei aminokwasy egzogenne muszą być dostarczone z pożywienia. Do prawidłowego funkcjonowania organizm potrzebuje wszystkich 22 aminokwasów! Produkty bogate w białko: - mięso: wieprzowina, wołowina, drób; - ryby; - jaja; - nabiał (głównie twarogi i inne sery). Węglowodany Węglowodany stanowią dla nas paliwo, czyli dostarczają nam [...]
[...] Skład: http://www.sixstar.pl/products_description.php?id=4 Six Star Professional Strenght Whey Protein Six Star Professional Strenght Whey Protein to anaboliczny środek białkowy o skuteczności udowodnionej klinicznie opracowany naukowo tak, by zapewnić potężny przyrost masy mięśniowej już od pierwszej porcji. Professional Strenght Whey [...]
[...] wpływ ma także płeć, wiek, stan organizmu, skład ciała, warunki otoczenia oraz czynniki żywieniowe jak ogólna energetyczność diety czy jakość białka w diecie. Aby białko dostarczane w pokarmie mogło być wykorzystane na cele budulcowe, w organizmie musi być przede wszystkim zapewniony odpowiedni dowóz energii. Z przeprowadzonych badań [...]
[...] + Dietetyczny środek spożywczy dla dorosłych HUMAVIT M. Tabletki z drożdży piwnych z magnezem i witaminą B !! 3 tabletki !! 10:30 Posiłek 2 · 1 pomarańcza · 1 napój białkowy (przynajmniej 30g białka) na bazie mleka beztłuszczowego lub soku Może to być 1L mleka około 0% + szczypta czosnku z cebulą. 13:00 Posiłek 3 · 150g filetu z [...]
Fałszowane odżywki białkowe cześć 2 Dr inż. Maciej Nastaj Adiunkt, pracownik naukowy Zakładu Technologii Mleka i Hydrokoloidów na Wydziale Nauk o Żywności i Biotechnologii Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie. Technolog żywności i żywienia człowieka, dietetyk, autor wielu publikacji z zakresu właściwości funkcjonalnych białek serwatkowych, [...]
[...] od dużej do małej i stosować szeroką gamę obciążeń (od małych do maksymalnych). Na podstawie badań naukowych stwierdzono, że różne elementy komórek mięśniowych, zawierające białko lub źródła energetyczne, w różny sposób reagują na poziom obciążeń treningowych. Elementy białkowe powiększają się pod wpływem wysokich ciężarów. System aerobowy [...]
Witam Niewiem czy o tym kiedys był artykul na forum, jak nie to mysle ze każdemu się troche informacji podstawowych przyda nt. Podzialu produktow spożywczych na grupy Podzial produktow spożywczych na grupy Jedynie pożywienie urozmaicone pod względem produktow może dostarczyc organizmowi koniecznych składników odżywczych. By skomponowac je [...]
[...] gdzie możemy je znaleść. Białko To dla nas najważniejszy skladnik diety. Dlaczego? Ponieważ jest głównym składnikime budulcowym naszego organizmu. W dużym uproszczeniu, białko stanowi materiał budulcowy dla naszych mięśni.Aby utrzymać dodatnią równowagę azotową(niezbędną do budowy nowych komórek mięśni) musimy dostarczać codziennie dużej [...]
[...] substancje mineralne." Przekładając tą definicję na język ludzi odżywkami nazywamy jedzenie w formie sproszkowanej. Generalnie występuje kilka typów odżywek: .Odżywka białkowa .Odżywka węglowodanowa .Odżywka węglowodanowo-białkowa (czyli połączenie- w różnych, charakterystycznych dla danego produktu proporcjach 2 wcześniejszych produktów) [...]
Od wielu lat wśród osób uprawiających kulturystykę i sporty siłowe istnieje mocne przekonanie, że jedynie białko spożywane w bardzo dużych ilościach zagwarantuje wzrost siły i masy mięśniowej. Już każdy początkujący, po przekroczeniu progów siłowni dowiaduje się od swoich bardziej doświadczonych kolegów, że oprócz ciężkich treningów będzie musiał [...]